icon_fb icon_insta

Soutěž o nejlepší klobásu vyhrál řezník Singer ze Lhotska

Řezník Jaroslav Singer ze Lhotska zvítězil v soutěži o nejlepší klobásu, která se konala v sobotu 4. října v rámci 6. Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.

Gastro-12Dosud byl Karlovský gastrofestival známý tím, že se během něj konala tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál. Klání o nejlepší klobásu se letos uskutečnilo vůbec poprvé, v místním Penzionu Pod Pralesem. Zúčastnilo se ho dvanáct soutěžících, z toho dva profesionální řezníci a deset domácích amatérských výrobců.

Porota jejich vzorky hodnotila anonymně. Body se přidělovaly nejen za chuť, ale také vůni, tvar či skladbu na řezu.

Gastro-13Většina přihlášených klobás byla vyrobena z vepřového a hovězího masa, objevily se ale i jelení a jehněčí.

„O první dvě místa se podělili oba profesionální řezníci. Ostatní soutěžící za nimi ale v hodnocení nijak výrazně nezaostávali, úroveň byla opravdu velmi vyrovnaná. Zajímavostí je, že tím hlavním, co amatérům v hodnocení uškodilo, bylo přílišné solení,“ uvedl Lubor Gášek, majitel pořádajícího Penzionu Pod Pralesem a jeden z členů poroty. V čele poroty zasedl Tomáš Avrat, člen Asociace hotelů a restaurací ČR.

Gastro-18Soutěže se mohl zúčastnit každý, kdo vyrábí vlastní klobásy a doručil čtyři kusy ze své produkce do pořádajícího Penzionu Pod Pralesem. Vítězové obdrželi ceny od Karlovského minipivovaru, který provozuje Penzion Pod Pralesem. Pivo z minipivovaru bylo zároveň při Karlovském gastrofestivalu oficiálně představeno veřejnosti.

Výsledky 1. ročníku soutěže o nejlepší klobásu:

  1. Jaroslav Singer – Klobása Klasik – Lhotsko
  2. Ctibor Švirák – Valašské klobásy – Vsetín
  3. Jan Obadal – domácí klobása – Vlachovice