Ochutnejte speciality maďarské a nově také rakouské kuchyně

I letos budete mít na gastrofestivalu možnost ochutnat to nejlepší z tradiční maďarské kuchyně, mimo jiných dobrot třeba i vyhlášenou mangalici. Vůbec poprvé si ve Velkých Karlovicích budete ale moci vychutnat také nabídku produktů našich sousedů z Rakouska. Nezapomeňte se tak při procházce po gastro tour zastavit u Hotelu Pod Javorem a na gastro zastávce Razula.

 

Speciality maďarské kuchyně na Razule

Gulyas leves2_gulasova polevka2Zastavte se u Razuly v maďarském koutku na vydatnou maďarskou gulášovou polévku z lahodného šedého skotu, zkuste zakysané zelí plněné nejlepšími částmi domorodého prasete mangalica, nebo tradiční jídlo maďarských venkovanů „langalló”, které by se mohlo přezdívat i “maďarská pizza”. Místo rajčat a parmezánu na ní však najdete zakysanou smetanu, cibulku, slaninu z mangalice nebo klobásu z šedého skotu. Jako dezert vám připravují asi nejznámější maďarský zákusek “Somlói galuska“.

O zábavu se postará živá kapela – trio z Budapeště, která bude hrát ethno jazz. V sobotu od 18:00 se k nám přidejte na afterparty  – na zahřátí pro vás bude  připraven výběr vynikajících maďarských vín, pálenky, sirupů a svařák, jak se dělá na vánočních trzích!

Sándor Kerekes je velice uznávaný chef v maďarské gastronomii i v zahraničí, reprezentoval maďarskou kuchyni již na mnoha mezinárodních akcích. Učil mnoho let na více odborných školách, působil jako chef v několika restauracích –  momentálně vede restauraci Csókafészek z regionu Balaton, který se letos postará o teplá jídla v maďarském koutku. Vydal svoji vlastní knihu o šedém skotu – je uznávaný jako odborník na tento domorodý druh. Vyrábí své vlastní salámy pod značkou Chef Market a vlastní obchod s maďarskými delikatesami Őshonos Delikát, kde prodávají mimo vlastní výrobky i zboží maďarských producentů.

Oshonos Delikat_Sandor Kerekes   Sedy skot2_szurkemarha2   Oshonos Delikat_klobasy2   Oshonos Delikat_slanina

 

Nabídka rakouských produktů u Hotelu Pod Javorem

Novinkou devátého ročníku gastrofestivalu je nabídka vybraných delikates z Rakouska. Ochutnat budete moci pestrou nabídku ochucených olejů, vín či nakládané zeleniny.

Ve Velkých Karlovicích také v souvislosti s gastrofestivalem přivítáme jednoho z nejznámějších a nejuznávanějších rakouských šéfkuchařů – Toniho Mörwalda. Vychutnejte si noblesní zážitkovou gastronomii Michelinské galavečeře a Michelinského oběda v podání špičkového michelinského šéfkuchaře. Zbývají poslední volná místa.

  • Hartl – prodej ochucených olejů
  • Schorn – prodej kukuřičného biosnacku
  • Falmbigl – prodej nakládané zeleniny
  • Neustifter a Bio víno Harm