Ochutnejte speciality maďarské kuchyně

I letos budete mít na gastrofestivalu možnost ochutnat to nejlepší z tradiční maďarské kuchyně, mimo jiných dobrot třeba i vyhlášenou mangalici a po velkém úspěchu v loňském roce maďarskou pizzu „langalló”. 

Gulyas leves2_gulasova polevka2Zastavte se u Razuly v maďarském koutku na vydatnou maďarskou gulášovou polévku z lahodného šedého skotu, zkuste sekulské zelí s masem, vepřová žebírka a maďarské klobásy na grilu, nebo tradiční jídlo maďarských venkovanů „langalló”, které by se mohlo přezdívat i “maďarská pizza”. Místo rajčat a parmezánu na ní však najdete zakysanou smetanu, cibulku, slaninu z mangalice nebo klobásu z šedého skotu.

Přichystán je také široký výběr maďarských vín, chybět samozřejmě nemohou tradiční tokajská vína či výběr těch nejlepších vín z dalších 21 vinných regionů. Na ohřátí nemůže ani letos chybět svařák. 

Náš tip: Pokud se na gastrofestival chystáte již o den dříve, tedy v pátek 5. října, určitě nevynechejte Maďarský večer, který se koná od 18:00 do 21:00 hodin na Razule. Seznamte se s maďarskou kuchyní, tradicemi i otevřeností a pohostinstvím jejich obyvatel. Více informací zde.

Novinky maďarského koutku na letošním gastrofestivalu

  • tradiční maďarské lečo v kotli
  • grilované klobásy z vepře mangalice
  • velký výběr maďarských vín a pálenky

Maďarskou kuchyni a tradice si ale můžete z gastrofestivalu odnést také s sebou domů: těšit se můžete třeba na klobásy z mangalicy a ze šedého skotu z produkce Sándora Kerekese, výrobky z lanýžů, papriku v různých formách, koření, oleje a řemeslnické produkty, maďarská vína a pálenky.


Ochutnejte tradiční maďarská jídla v moderním pojetí od chefa Sándora Kerekese

Také letos se nejen o teplá jídla postará velice uznávaný chef kuchař v maďarské i zahraniční gastronomii - Sándor Kerekes, který reprezentoval maďarskou kuchyni již na mnoha mezinárodních akcích. Učil mnoho let na více odborných školách, působil jako chef v několika restauracích –  momentálně vede restauraci Csókafészek z regionu Balaton, tento měsíc navíc otevřel svou vlastní restauraci v Budapešti, která nese jméno GLÉDA. Základem menu jsou pokrmy z mangalice, šedého skotu a tradiční maďarská jídla v moderním pojetí.

Vydal svoji vlastní knihu o šedém skotu – je uznávaný jako odborník na tento domorodý druh. Vyrábí své vlastní salámy pod značkou Chef Market a vlastní obchod s maďarskými delikatesami Őshonos Delikát, kde prodávají mimo vlastní výrobky i zboží maďarských producentů.

Oshonos Delikat_Sandor Kerekes   Sedy skot2_szurkemarha2   Oshonos Delikat_klobasy2   Oshonos Delikat_slanina