Soutěžte o nejlepší frgál a klobásu

Umíte upéct valašský frgál? Nebo vyrobit klobásu, která obstojí i u těch nejnáročnějších gurmánů? Při tradičním Karlovském gastrofestivalu, který se bude konat 7. a 8. října ve Velkých Karlovicích, můžete v těchto kuchařských dovednostech poměřit síly s dalšími kuchařkami a kuchaři.

„I letos budou součástí doprovodného programu soutěže o nejlepší frgál a nejlepší klobásu, které jsou otevřeny všem zájemcům – profesionálům i amatérům. Soutěže jsou velmi oblíbené nejen mezi těmi, co se rádi zapojí a pochlubí svými kuchařskými a pekařskými dovednostmi, tak i mezi návštěvníky, které velmi baví ochutnávat a porovnávat um různých autorů,“ říká ředitel Karlovského gastrofestivalu Tomáš Blabla.

Soutěž o nejlepší klobásu

soutez_klobasSoutěži o nejlepší klobásu bude patřit sobotní festivalové odpoledne. Podmínkou účasti je doručit čtyři kusy klobásy do čtvrtku 5. října do Penzionu Pod Pralesem. Při gastrofestivalu vzorky nejprve posoudí porota, následně je budou moci ochutnat i návštěvníci. Vítěz bude vyhlášen během sobotního odpoledne. „Soutěž má za sebou již tři ročníky a zájem o ni roste. Loni už jsme hodnotili 23 vzorků,“ připomněl Lubor Gášek z Penzionu Pod Pralesem.

Soutěž o nejlepší valašský frgál

soutez_frgaluSoutěž o nejlepší valašský frgál, která se uskuteční den poté, má delší tradici. Ve Velkých Karlovicích se konala již několik let před vznikem Karlovského gastrofestivalu, letošní ročník je šestnáctý v pořadí.

„V hlavní kategorii porota hodnotí koláče vyrobené dle pravidel Evropské unie z roku 2013 – tedy takové, které mají 30 cm v průměru, váží 600 gramů, mají jednodruhovou náplň a byly vyrobeny na území Valašska. Kdo pochází odjinud nebo chce předvést svůj um upečením koláče netradičního tvaru či velikosti, může se zapojit do zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné koláče, kde vítěze vybírají návštěvníci. Tato kategorie je oblíbená i u odborných a gastronomických škol, které tímto opět zveme k účasti. Žáci mohou společně se svými pedagogy předvést svůj um a fantazii. K účasti v soutěži stačí přivézt svůj koláč v neděli ráno přímo do Velkých Karlovic,“ doplnila ředitelka pořádajícího Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Soutěž frgálů se tradičně těší velkému zájmu pekařek a pekařů, jen loni porota hodnotila šest desítek frgálů.

Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích se za uplynulých osm let existence zařadil mezi nejnavštěvovanější gastro akce v zemi, mimo jiné i díky tomu, že vstup na něj mají návštěvníci zdarma. Nabízí ochutnávky specialit kuchařů (nejen) místních hotelů, penzionů a restaurací, rozesetých na 3,5 km v údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálovou manufakturu s možností zkusit si výrobu frgálů a další doprovodný program. Třešinkou na dortu bude tradičně Michelinská galavečeře a Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna, letos v podání hostujícího michelinského šéfkuchaře Toniho Mörwalda z Rakouska. „O obě akce je velký zájem, sobotní galavečeře je už dokonce téměř vyprodaná,“ doplnil ředitel gastrofestivalu Tomáš Blabla.

farmarsky-trh3