-
O festivalu
-
Program
- Galavečeře
-
Galerie
-
Další informace
- Partneři
Originální gastronomickou oslavu k výročí republiky připravuje na neděli 27. 10. 2019, v předvečer státního svátku, Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Návštěvníci budou moci ochutnat speciality, které se servírovaly státním návštěvám v éře prezidenta Václava Havla.
Šestichodové menu připraví Pavel Sapík, šéfkuchař legendární restaurace Terasa U Zlaté studně, jenž působí také jako kuchař na galavečeřích a podobných akcích na Pražském hradě. Servírovat se budou mj. jelení hřbet na smetaně s karlovarským knedlíkem, jímž byla pohoštěna královna Alžběta II., závitky z candáta pro amerického prezidenta George W. Bushe či hruškové parfait, jež si na hradě vychutnala britská premiérka Margaret Thatcherová. Sladkou tečkou na závěr budou oblíbené koláčky Václava Havla dle receptu z Lán. Jedinečnost degustačního večera k výročí republiky podtrhne účast Ladislava Špačka, který jako bývalý tiskový mluvčí i přítel prezidenta Václava Havla zavzpomíná na jeho osobnost po pracovní i osobní stránce.
A to není ze zajímavých gastronomických akcí vše. Kuchaři hotelu Lanterna chystají také speciální menu na počest 30. výročí listopadových událostí. Menu Sametové revoluce se bude servírovat 16. listopadu a připomene dobové pokrmy pojaté v dnešním stylu. „Chceme ukázat, že tehdejší pokrmy doby mohou mít své místo na jídelním stole i dnes, pokud se připraví z kvalitních surovin a moderně,“ dodává Zuzana Vašutová. O tom, že nebude chybět ani prvek recese, svědčí názvy některých chodů: jako předkrm bude připraven Talířek ze schůze ROH, jako dezert Bomba Malakov. Večerem provede Alexandr Burda z Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezská univerzity v Opavě, jenž menu spolu s kuchaři sestavil.
Na 21. listopadu je pak plánována tradiční degustační akce Noc bílých lanýžů v duchu italské gastronomie. Jednotlivé chody budou doplněny vzácnými bílými lanýži, které kuchaři osobně přivezou z trhů v italském Piemontu.
>> Více informací o Spa hotelu Lanterna