Karlovský gastrofestival

Svátek gurmánů a milovníků (nejen) valašské gastronomie a regionálních produktů - to je Karlovský gastrofestival. Rok od roku roste návštěvnost této gastronomické akce, která si získává oblibu u veřejnosti i renomé u odborníků.

Návštěvnost Karlovského gastrofestivalu:

  • 1. ročník (2009) - 300 návštěvníků
  • 2. ročník (2010) - 3 000 návštěvníků
  • 3. ročník (2011) - 7 000 návštěvníků
  • 4. ročník (2012) - 10 000 návštěvníků
  • 5. ročník (2013) - 14 000 návštěvníků
  • 6. ročník (2014) - 29 000 návštěvníků
  • 7. ročník (2015) - 39 000 návštěvníků
  • 8. ročník (2016) - 41 000 návštěvníků
  • 9. ročník (2017) - 25 000 návštěvníků
  • 10. ročník (2018) - 40 000 návštěvníků

 

Karlovský gastrofestival pořádá Resort Valachy s podporou a účastí dalších majitelů hospod a restaurací v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích.

Cílem Karlovského gastrofestivalu je propagovat a popularizovat regionální producenty a tradiční valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří např. kyselice, halušky, frgál či slivovice. Nechybí ale ani zajímaví hostující kuchaři či restaurace a to včetně zahraničních.


Karlovský gastrofestival 2018

Hlavním bodem programu byla tradičně Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem, při které mohli gurmáni po celý víkend navštěvovat místní hospody, ale i další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty. Do Gastro tour se zapojila většina hospod, restaurací a hotelů v karlovickém údolí Léskové - celkem bylo připraveno 12 gastro zastávek.

Mezi jednotlivými zastávkami, které jsou rozprostřeny ve vzdálenosti do 3,5 km, se mohli návštěvníci buď projít po cyklostezce Bečva, nebo svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem.

Vstup na Gastro tour byla pro návštěvníky ZDARMA, čímž je Karlovský gastrofestival mezi podobnými akcemi v ČR ojedinělý. Stejně jako tím, že ochutnávky probíhají v autentickém domácím prostředí místních kuchařů.

Součástí Karlovského gastrofestivalu byly i doprovodné programy – tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál, galavečeře s renomovanými kuchaři včetně držitelů michelinské hvězdy, kuchařské show frgálová manufakturahudební vystoupení, barmanské večery a nechyběla ani zábava pro děti.

Galavečeře První republika

(pátek 5. 10. 2018)

Barmanský večer

(pátek 5. 10. 2018)

Sobotní Gastro tour

(sobota 6. 10. 2018)

Michelinská galavečeře

(sobota 6. 10. 2018)

Večerní program na Horalu

(sobota 6. 10. 2018)

Michelinský oběd

(neděle 7. 10. 2018)

Nedělní Gastro tour

(sobota 6. 10. 2018)

Soutěž klobás

(neděle 7. 10. 2018)

Soutěž frgálů

(neděle 7. 10. 2018)