Svatomartinské menu s víny v Resortu Valachy

Nenechte si ujít svěží chuť prvních letošních vín, která zrála pouhých několik týdnů a získala si tak svěží a ovocitou chuť! V Resortu Valachy si je můžete v termínu 11.-17. listopadu 2018 vychutnat ve spojení s vybranými gastronomickými specialitami. Doporučujeme rezervaci předem.

NÁŠ TIP: Spojte gurmánský výlet s ubytováním ve Spa hotelu Lanterna a relaxací ve dvou wellness centrech. V termínu 11.-17. listopadu nabízíme zvýhodněnou cenu pobytu. Více informací zde.

  

Svatomartinské menu Spa hotelu Lanterna

  • předkrm: Carpaccio z červené řepy provoněné trnkovým kouřem s husími játry foie gras  a lístky salátu, pečivo - cena 120 Kč
  • ... k pokrmu doporučujeme: Zweigeltrebe rosé 2018, Svatomartinské, Sedlák (49 Kč/1dl)
  • hlavní chod: Pomalu pečené husí stehno s jablky a červeným zelím s brusinkami, špekový a bramborový knedlík - cena 320 Kč
  • ... k pokrmu doporučujeme: Modrý Portugal 2018, Svatomartinské, Sedlák (49 Kč/1dl)
  • dezert: Vanilková panna cotta s malinovým coulis a pošírovanou hruškou v červeném víně, dýňový sorbet - cena 90 Kč
  • ... náš TIP: Pálava 2017, pozdní sběr, polosladké, Šamšula (55 Kč/1dl)

Svatomartinské menu Wellness hotelu Horal

  • Konfitované kachní srdce na salátu z červené řepy - cena 120 Kč
  • Dýňový krém se zázvorem a kandovanými pomeranči - cena 60 Kč
  • Pomalu pečené husí stehno na červeném zelí s mandlemi a švestkami, bramborovo-houskový knedlík - cena 340 Kč
  • Doporučená Svatomartinská vína:
    • Müller Thurgau, vinařství Sedlák
    • Muškát moravský, vinařství Gotberg
    • Zweigeltrebe rosé, vinařství Sedlák
    • Modrý portugal, vinařství Veverka

 

O Svatomartinském vínu

Zatímco ostatní vzhlížejí 11. listopadu k obloze, jestli už přijíždí Martin na bílém koni, milovníci vína se na tento den těší z jiného důvodu - otevírají se první láhve Svatomartinského vína.

Svatomartinským vínem se označuje mladé víno, mezi jehož sklizní a uvedením na trhu uběhlo jen pár týdnů. Proto má lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu (obvykle okolo 12 procent) a je určeno k rychlé spotřebě. Jeho zátky se podle tradice mohou otevřít nejdříve 11. 11. v 11 hodin. Pro znalce jde o důležitou událost. Pokud se totiž Svatomartinské víno vyvede, znamená to, že bude kvalitní celý ročník. Známkou „Svatomartinské“, jejímž držitelem je Vinařský fond, se může honosit jen to víno, které před uvedením na trh posoudí nezávislá komise vinařských odborníků, sommeliérů a uznávaných degustátorů.

Nenechejte si ujít další chystané gastronomické akce: 8. 11. Zbigniew Czendlik: Postel hospoda kostel, 16. 11. Ladislav Špaček: Deset let s Václavem Havlem, 17. 11. Snídaně s N: Povídání s L. Špačkem a R. Uzlem, 22. 11. Noc bílých lanýžů ve Spa hotelu Lanterna. Celá nabídka gastronomických akcí ve Spa hotelu Lanterna zde.