Udělejte si polévku nebo pesto z medvědího česneku podle Resortu Valachy

Období medvědího česneku je opět tu! Využijte několika málo jarních týdnů, kdy je možné tuto bylinu s pozitivními účinky na organismus volně nacházet a sbírat v lese, a vylepšete si svůj jídelníček. 

Co je medvědí česnek

Medvědí česnek je vytrvalá bylina, vysoká zhruba 10 až 45 centimetrů, která se v České republice vyskytuje nejhojněji na Moravě, zejména v lužních lesích. Daří se jí hlavně v nížinách, ale najdete ji i na horách (a samozřejmě i u nás na Valašsku).

Tato bylina, která v přírodě na první pohled zaujme vysokými štíhlými listy vzdáleně připomínajícími konvalinku, je doslova zásobárnou živin a vitamínů tolik potřebných pro tělo po náročné zimě. Za svůj název prý skutečně vděčí medvědům, kteří ji po zimním spánku vyhledávají jako delikatesu a dodává jim sílu.

Medvědí česnek je považovaný za vysoce účinné přírodní antibiotikum a antioxidant. Účinné látky v medvědím česneku mají příznivý vliv na trávení - regulují činnost žaludku, podporují trávení i chuť k jídlu, ničí střevní parazity, dále také urychlují hojení ran a vředů, podporují tvorbu krve, v léčitelství se bylina používá i pro snížení krevního tlaku nebo jako prevence proti chřipce, ateroskleróze či astmatu.

Jak použít medvědí česnek? Listy medvědího česneku si můžete vylepšit chuť téměř všech pokrmů. Nadrobno nakrájené se přidávají: do polévek, omáček i k masu, skvěle chutnají i nadrobno nakrájené na chlebu s máslem či v pomazánkách (co třeba zkombinovat s pomazánkou z vajíček, které zůstaly doma po pomlázce?). Pokud si chcete medvědí česnek uchovat na pozdější časy, doporučuje se zmrazení nebo výroba pesta s použitím oleje.

Tip Resortu Valachy: krémová polévka s medvědím česnekem a zastřeným vejcem

Asi nejjednodušším a zároveň nejoblíbenějším způsobem využití je polévka z medvědího česneku. Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Josefa Tydlačky. "Krém z medvědího česneku podle tohoto receptu můžete ochutnat u nás v rámci v menu zážitkové restaurace Vyhlídka, které bude servírováno v květnu a červnu," zve šéfkuchař Josef Tydlačka.

  1. Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule) orestujeme na másle, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým dle oblíbených chutí a preferencí kuchaře
  2. Přidáme smetanu na šlehání (kvalitní, ideálně přes 30% tuku), osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme
  3. Na závěr přidáme nakrájené lístky medvědího česneku, necháme polévku lehce vychládnout zhruba na 80°C (tak, aby nevřela) a obsah hrnce rozmixujeme v mixéru

TIP NA SERVÍROVÁNÍ: Chuť i vzhled polévky zajímavě zpestří takzvané zastřené vejce: dáme vařit vodu, osolíme, přidáme ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jsme těsně před tím zvířili mícháním vařečkou. Vodu při tom stále udržujeme těsně pod bodem varu. Vaříme 3 až 4 minuty.

Tip šéfkuchaře Bistrotéky Valachy: recept  na medvědí pesto

O recept na přípravu pesta se s námi podělil Lukáš Strnad, šéfkuchař Bistrotéky Valachy - našeho nového podniku, který jsme otevřeli v Obchodním domě Zlín.

“Pesto má mnoho podob využití v kuchyni - můžeme ho použít na těstoviny, do rizot, můžeme jím ochutit polévku, marinovat masa... Do pesta můžeme použít různé druhy oříšků, časté jsou piniové, já ale dávám přednost makadamovým. Ty jsou podle mě chuťově zajímavější, jemnější a „oříškovější,” říká šéfkuchař Bistrotéky Valachy Lukáš Strnad.

  1. Očištěný česnek (0,15 kg) rozmixujeme dohromady se zbytkem surovin (makadamové ořechy 0,05 kg, sůl, parmezán 0,05 kg, olivový olej extra panenský 0,05 l), uložíme do uzavřené nádoby a používáme dle libosti a chuti.
  2. Pesto se mixuje do hladka - konzistenci kontrolujeme dle stupně rozmixování ořechů, aby nezanechávaly kousky ve směsi (zpravidla stačí 2 až 3 minuty v nejvyšších otáčkách).

"Pro zvýraznění chuti pesta používám parmezán. Dá se použít i pecorino, ale to je v pestu na můj vkus již příliš aromatické,” radí Lukáš Strnad.

Jak skladovat pesto: V chladném prostředí, ideálně v lednici. Při správném skladování vydrží i měsíce. “Důležité je přidat do nádoby olivový olej tak, aby jím bylo pesto celé zalité. Pak se k němu nedostane vzduch a nezkazí se. Ani mražení pestu na kvalitě nijak neuškodí,” uzavírá Lukáš Strnad.