Neodolatelná vůně čerstvě upečené vánočky bezesporu dotváří kouzelnou atmosféru Vánoc. Nechejte se tento rok inspirovat tradičním valašským receptem od Pavly Stoklasové, pekařky a cukrářky Resortu Valachy.
“Na Valašsku nechyběla ani na stolech těch nejchudších a váže se k ní řada tradic. Připomínat má Ježíška v peřince a původně ji hospodyně pekly v noci z 23. na 24. prosince, tedy na Štědrý den.
Do těsta často přidávaly peníz a kdo jej z rodiny ve své vánočce našel, ten měl být nadcházející rok nejen bohatý, ale také štědrý a zdravý,” říká pekařka a cukrářka Pavla Stoklasová z Resortu Valachy, která připravila recept na vánočku.
Recept na vánočku podle tradičního valašského receptu:
Rada Pavly Stoklasové: Na vánočku si rozhodně nakupte kvalitní suroviny, na nich se nevyplatí šetřit. Myslete také na to, že je dobré suroviny skladované v lednici nechat nějaký čas před pečením venku, aby získaly pokojovou teplotu.
Postup:
- Nejprve si připravíme kvásek a to tak, že droždí rozdrobíme do větší misky a přilejeme cca 100 ml vlažného mléka - pozor: ne horkého! Přidáme lžíci cukru a mouky, vše promícháme a počkáme pár minut až kvásek “vzejde”.
- Do velké mísy nasypeme prosátou mouku zbavenou nečistot, zbytek mletého cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.
- Těsto vypracujte pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy. Chvíli to trvá, ale dát si s vypracováním těsta práci se rozhodně vyplatí.
- Na závěr přidáme do vypracovaného těsta ostatní suroviny - rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy a pokud chceme mít vánočku skutečně bohatou, můžeme přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru.
- Hotové těsto necháme cca 20 minut odpočinout až vykyne.
- Těsto rozdělíme na 6 bochánků a necháme je ještě chvíli vykynout.
- Z bochánků vyválíme stejně dlouhé prameny, položíme je pěkně vedle sebe a začneme plést. Vždy svrchu dolů, zleva doprava až k tomu poslednímu - jinak se prameny vytahují a mění délku. Vánočku přeneseme na plech, potřeme ji rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
- Vánočku ještě necháme cca jednu hodinu kynout a pak pečeme při 165°C cca 25 minut.

Tajný tip Pavly Stoklasové: Po upečení vánočku ještě potřeme směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dcl rumu, 30 gramů vanilkového cukru a 100 gramů mletého cukru), necháme ji úplně vychladnout a můžeme porcovat.