Velikonoční recept: brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem

Ochutnejte velikonoční mazanec trochu jinak. Nový šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Tomáš Kunovský se podělil o recept z těsta na briošky doplněný o mandle a ovoněný pomerančem. Zaručujeme, že tato tradiční pochoutka bude díky tomu chuťově výraznější, lahodnější a voňavější a dopřejete si ji nejen na Velikonoce - skvěle se totiž hodí jako moučník místo vánočky nebo bábovky. A byla by ho opravdu škoda péct pouze jednou za rok.

Nezapomeňte si připravit těsto předem - péct mazanec doporučujeme druhý, případně třetí den (těsto by mělo v lednici odpočívat 12-72 hodin) 

Ingredience (na 2 menší mazance):

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g kvasnic
  • 85 g cukru krupice 
  • 35 ml mléka
  • 5 vajec
  • 220 g másla
  • 2 a ½ lžičky soli 
  • 100 g mandlových plátků
  • 100 g kandované pomerančové kůry 

 

Postup:

  1. Z vlažného mléka a kvasnic vytvoříme kvásek. Smícháme ho s moukou a vajíčky, vypracujeme těsto a necháme půl hodiny odstát. Poté postupně přidáváme máslo a dobře ho do těsta zapracujeme. Vmícháme nasekanou kandovanou pomerančovou kůru a 50 g mandlí. Hotové těsto necháme odpočívat v lednici do druhého, případně do třetího dne. Kynutím při nižších teplotách těsto ztrácí příliš kvasnicovou příchuť a získává vyzrálejší chuť. 
  2. Po vytažení těsta z lednice ho znovu krátce vypracujeme a pak rozdělíme na dva bochníky.  které necháme vykynout při pokojové teplotě. Dbáme na to, aby teplota nebyla příliš vysoká. Pokud bychom totiž těsto nechali třeba poblíž horkých kamen, mohlo by změnit konzistenci, povolilo by a ztratilo kompaktnost.
  3. Po vykynutí potřeme mazance rozkvedlaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí a vložíme do vyhřáté trouby – pečeme asi 45 minut v klasické troubě na 160 °C, v horkovzdušné na 150 °C.
  4. Po vytažení z trouby potřeme máslem, necháme vychladnout a můžeme podávat.

TIP šéfkuchaře Tomáše Kunovského: Do těsta můžeme předem přidat nastrouhanou kůru ze dvou BIO citronů, díky níž bude mazanec ještě kypřejší a voňavější.