Soutěž frgálů

"Valašská pizza" - i tak se někdy s nadsázkou říká frgálu, typickému valašskému koláči, jehož výroba se na Valašsku v rodinách dědí již po staletí.

Soutěž o nejlepší frgál patří právem k nejoblíbenějším doprovodným akcím Karlovského gastrofestivalu. Pravidelně se konala ještě před vznikem Karlovského gastrofestivalu, jehož se později stala součástí. Letošní ročník je již 16. v pořadí.

  • Kdy: neděle 7. 10. 2018
  • Kde: stan Vyhlídka, Resort Valachy
  • Jak: přihláška vzorků 8:00 - 9:30 a jejich ochutnávka

Podmínky soutěže

Soutěže se může zúčastnit každý, kdo přinese svůj frgál v neděli 7. 10. na gastro zastávku Resort Valachy (u hlavního parkoviště) od 8:00 do 9:30 hodin. Prosíme, dejte nám vědět o vašem úmyslu zapojit se do soutěže na vasutovaz@valachy.cz

Maximální počet frgálů na 1 soutěžícího je 3 kusy. Každý frgál musí být při předání zabalen zvlášť.

Vzorky nejprve posoudí odborná porota v čele s předsedkyní Alenou Frgálovou, poté budou moci ochutnávat za doprovodu cimbálovky Krkostěna také návštěvníci. Vstupné zdarma.

       

Ve zvláštní kategorii budou také letos oceněny kuriózní či jinak neobvyklé frgály netypických velikostí či se zajímavým zdobením.

Do ní budou zařazeny také frgály, které nesplňují podmínky chráněného označené dané Evropskou unií. Od prosince 2013 může být valašským frgálem označován pouze koláč vyrobený na vymezeném území Valašska dle definovaných výrobních postupů. Po pekařkách bude při registraci v hotelu Lanterna žádáno čestné prohlášení, že jejich frgál vznikl na vymezeném území.

 

Ceny pro výherce

Vítězové / vítězky se mohou opět těšit na atraktivní ceny od našeho partnera ETA:

 

O valašském frgálu

Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. „Pravý“ valašský frgál má v průměru 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky – namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky.

Právě dodržení správných parametrů je jedním z hlavních kritérií hodnocení poroty v soutěži o nejlepší frgál. Posuzuje se také vzhled a tvar koláče, chuť a vůně, poměr náplně k těstu a originalita. Tradičně se v soutěži objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem, ale výjimkou nejsou ani méně obvyklé - meruňkové, ořechové, borůvkové, rynglové nebo třeba dýňové.

NÁŠ TIP: Upečte si vlastní frgál na Frgálové manufaktuře u Bistra Razula.

Hotové frgály si můžete zakoupit na:

  • Parkingu – Podešva
  • gastrozastávce Resort Valachy
  • gastrozastávce Razula
  • gastrozastávce Bistrotéka Valachy na Galiku
  • gastrozastávce Pod Pralesem
  • gastrozastávka U Dorňáků
  • Farmářském trhu Pod javorem
  • gastrozastávce Horal