Soutěž frgálů

"Valašská pizza" - i tak se někdy s nadsázkou říká frgálu, typickému valašskému koláči, jehož výroba se na Valašsku v rodinách dědí již po staletí.

Soutěž o nejlepší frgál patří právem k nejoblíbenějším doprovodným akcím Karlovského gastrofestivalu. Pravidelně se konala ještě před vznikem Karlovského gastrofestivalu, jehož se později stala součástí. Letošní ročník je již 17. v pořadí.

Soutěž frgálů

  • Kdy: neděle 6. 10. 2019
  • Kde: stan Vyhlídka, Resort Valachy
  • Soutěž: registrace a více informací na vasutovaz@valachy.cz, příjem vzorků do 6. 10. 2019 (8:00-9:30), vyhlášení výsledků (12:00)
  • Kategorie: valašský frgál*,  kuriózní či jinak neobvyklý frgál netypických velikostí či se zajímavým zdobením

Po vyhlášení výsledků ve 12:00 můžete soutěžní vzorky ochutnat. K poslechu vám bude hrát cimbálová muzika Jánoš. Vstupné na akci je zdarma.

 

NÁŠ TIP:  Upečte si vlastní frgál na Frgálové manufaktuře na gastro zastávce Resortu Valachy


Ceny pro výherce

Vítězové / vítězky se mohou opět těšit na atraktivní ceny od našich partnerů ETA a Apetit:

  • 1. místo - Kuchyňský robot ETA Gratus (v hodnotě 12 599 Kč), kuchařská kniha od Apetit
  • 2. místo - Stolní mixér ETA Vital Blend Digi II (v hodnotě 4 999 Kč), kuchařská kniha od Apetit
  • 3. místo - Sendvičovač ETA Sorento (v hodnotě 1 599 Kč), kuchařská kniha od Apetit

Změna cen vyhrazena.

       


 

O valašském frgálu

Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. „Pravý“ valašský frgál má v průměru 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky – namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky.

Právě dodržení správných parametrů je jedním z hlavních kritérií hodnocení poroty v soutěži o nejlepší frgál. Posuzuje se také vzhled a tvar koláče, chuť a vůně, poměr náplně k těstu a originalita. Tradičně se v soutěži objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem, ale výjimkou nejsou ani méně obvyklé - meruňkové, ořechové, borůvkové, rynglové nebo třeba dýňové.

* Valašský frgál je chráněn označením daným Evropskou Unií.  Od prosince 2013 může být valašským frgálem označován pouze koláč vyrobený na vymezeném území Valašska dle definovaných výrobních postupů. Po pekařkách bude při registraci v hotelu Lanterna žádáno čestné prohlášení, že jejich frgál vznikl na vymezeném území.