Soutěžte o nejlepší frgál a klobásu!

Umíte upéct valašský frgál? Nebo vyrobit klobásu, která obstojí i u náročných gurmánů? Při desátém Karlovském gastrofestivalu, který se uskuteční 6. a 7. října ve Velkých Karlovicích, budou moci zájemci v těchto dovednostech opět poměřit síly s dalšími kuchařkami a kuchaři. 

„Obě soutěže patří již neodmyslitelně ke Karlovskému gastrofestivalu a těší se velkému zájmu nejen mezi soutěžícími, ale i návštěvníky, které baví ochutnávat a porovnávat jejich um. Soutěží se tradičně účastní amatéři i profesionálové. Letos se poprvé uskuteční obě během jednoho dne a to v neděli 7. října,“ říká ředitel Karlovského gastrofestivalu Tomáš Blabla.

Soutěž o nejlepší klobásu

Podmínkou účasti v soutěži o nejlepší klobásu je doručit čtyři kusy klobásy do čtvrtku 4. října do pořádajícího Penzionu Pod Pralesem. Při gastrofestivalu vzorky nejprve posoudí porota, následně je budou moci od 11:30 hodin ochutnat i návštěvníci.

„Soutěž má za sebou již čtyři ročníky a zájem o ni roste. Vítězové se mohou těšit na ceny v podobě piva z našeho Karlovského minipivovaru,“ připomněl Lubor Gášek z Penzionu Pod Pralesem. Více informací a přihláška do soutěže zde.

Ceny pro výherce:

  • 1. místo 30l sud piva DIBLÍK 12°, věnovaný Karlovským minipivovarem Pod Pralesem
  • 2. místo 15l sud piva ŠIBAL 11°, věnovaný Karlovským minipivovarem Pod Pralesem
  • 3. místo 5 ks 1l pet láhve piva SKŘÍTEK 11°, věnovaný Karlovským minipivovarem Pod Pralesem

 

Soutěž o nejlepší valašský frgál

Soutěž o nejlepší valašský frgál má ještě delší tradici. Ve Velkých Karlovicích se konala již několik let před vznikem Karlovského gastrofestivalu, letošní ročník je sedmnáctý v pořadí.

„V hlavní kategorii porota hodnotí koláče vyrobené dle pravidel Evropské unie z roku 2013 – tedy takové, které mají 30 cm v průměru, váží 600 gramů, mají jednodruhovou náplň a byly vyrobeny na území Valašska. Kdo pochází odjinud nebo chce předvést svou fantazii upečením koláče netradičního tvaru či velikosti, může se zapojit do zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné koláče. Je skvělou příležitostí třeba i pro odborné a gastronomické školy. K účasti v soutěži stačí přivézt koláč v neděli 7. října do 9:30 hodin do Velkých Karlovic,“ dodala ředitelka pořádajícího Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Ochutnávka pak začne v pravé poledne. Soutěž frgálů se tradičně těší velkému zájmu pekařek a pekařů, loni porota hodnotila sedm desítek koláčů. Autoři vítězných frgálů se opět mohou těšit na ceny od Resortu Valachy, značky ETA a časopisu Apetit. Více informací a přihlášení do soutěže zde.

Ceny pro výherce:

  

Jubilejní 10. ročník Karlovského gastrofestivalu

Karlovský gastrofestival se během uplynulých let zařadil mezi nejnavštěvovanější gastro akce u nás, mimo jiné i díky tomu, že na něj mají návštěvníci vstup zdarma. Nabízí ochutnávky specialit u místních hotelů, penzionů a restaurací rozesetých na 3,5 km v údolí Léskové, ale také mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálovou manufakturu s možností zkusit si výrobu frgálů a další doprovodný program.

  

Třešinkou na dortu bude Michelinská galavečeře Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna, letos pod taktovkou šéfkuchaře oceněného dvěma michelinskými hvězdami Nicolasem Decherchim.