Jubilejní gastrofestival láká svým programem

Již podesáté budou valašské Velké Karlovice hostit Karlovský gastrofestival. Jubilejní ročník nejnavštěvovanější gastronomické události s jedinečnou atmosférou uprostřed přírody Beskyd se uskuteční 6. a 7. října, opět i se speciálním michelinským hostem – jímž bude letos francouzský šéfkuchař Nicolas Decherchi.

Další novinkou a zajímavostí bude galavečeře ve Spa hotelu Lanterna na počest 100. výročí Československé republiky.

farmarsky_trh1„Pro návštěvníky gastrofestivalu opět chystáme ochutnávky nejrůznějších specialit v místních hospůdkách a horských hotelích, rozesetých v 3,5 km dlouhém údolí Léskové. Mezi jednotlivými gastro zastávkami se mohou procházet po cyklostezce Bečva, nebo se popovézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem, což akci dodává jedinečnou atmosféru."

"Na jedné ze zastávek bude opět velký farmářský trh, chystáme i tradiční soutěž o nejlepší frgál a nejlepší klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery a chybět nebude ani zábava pro děti nebo populární frgálová manufaktura, v níž si kdokoli může zkusit vyrobit vlastní valašský frgál,“ uvedl Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, jenž je hlavním pořadatelem akce.

Vstup je tradičně zdarma, což gastrofestivalu společně s pestrou nabídkou, programem pro celou rodinu a dějištěm uprostřed přírody dodává na popularitě. Každoročně jej navštěvují desítky tisíc lidí nejen z České republiky, ale i blízkého Slovenska a dalších zemí.

  

Ochutnávky každoročně doplňují doprovodné degustace pro náročné gurmány v podobě sobotní Michelinské galavečeře a nedělního Michelinského oběda v místním Spa hotelu Lanterna. K jejich přípravě pořadatelé zvou uznávané kuchařské osobnosti oceněné michelinskou hvězdou.

Během minulých ročníků už se v Lanterně vystřídali hosté z ČR, Maďarska, Itálie, Německa a Rakouska.

„Letos poprvé přijede šéfkuchař oceněný nikoli jednou, ale hned dvěma michelinskými hvězdami - Francouz Nicolas Decherchi, který vede restauraci La Paloma v Mougins nedaleko Cannes a od roku 2017 také stejnojmennou restauraci v Průhonicích u Prahy. Již jedna michelinská hvězda je v gastronomii považována za odborné ocenění mimořádné úrovně a kvality restaurace. Dvě a tři hvězdy ji řadí na vrchol. Šéfkuchaři Decherchimu se první hvězdu pro francouzskou Palomu podařilo získat již půl roku po otevření, druhou hvězdu přidal hned o dva roky později, což je unikát. Gurmáni se mají na co těšit, ve Velkých Karlovicích budou moci ochutnat výběr Decherchiho kuchyně, která zosobňuje to nejlepší z francouzské tradiční gastronomie,“ dodal Tomáš Blabla. 

kolaz_michelin2018_2

Gastronomie šéfkuchaře Decherchi

Degustace s francouzským šéfem doplní v pátek 5. října, vpředvečer gastrofestivalu, Galavečeře První republika Spa hotelu Lanterna.

„Při příležitosti letošních oslav 100. výročí založení České republiky chceme lidem připomenout gastronomii té doby. Vína k jednotlivým chodům jsme příznačně tématu vybrali ve slovenském vinařství Masaryk a moravském vinařství Beneš. Večerem bude provázet gastronomický odborník Alexander Burda z Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity v Opavě,“ upřesnila manažerka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.