Karlovský gastrofestival přiveze jedinou michelinskou šéfkuchařku střední Evropy

Mimořádně atraktivního hosta bude mít 11. ročník Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční tradičně na začátku října ve valašských Velkých Karlovicích. Vedle ochutnávek (nejen) valašských specialit v 3,5 km dlouhém údolí Léskové, farmářského trhu a dalšího doprovodného programu nabídne i tradiční michelinské degustace ve Spa hotelu Lanterna s jedinou oceněnou šéfkuchařkou střední Evropy, Maďarkou Eszter Palágyi.

„V uplynulých ročnících jsme do Velkých Karlovic přivezli již devět šéfkuchařů s michelinskou hvězdou, letos to přesto bude v jistém směru premiéra: poprvé a velmi rádi u nás přivítáme ženskou držitelku tohoto prestižního ocenění. Eszter Palagyi je ve svých 32 letech skutečným fenoménem nejen ve své zemi: jde o první a dosud jedinou oceněnou šéfkuchařku střední Evropy, restaurace Costes pod jejím vedením získala v minulých letech třikrát za sebou ocenění Restaurace roku Maďarska dle průvodce Dining Guide a sama Eszter v něm byla třikrát vyhlášena jako Chef of the year. Věřím, že si příznivci špičkové zážitkové gastronomie tuto mimořádnou příležitost nenechají ujít. Eszter Palágyi připraví Michelinskou galavečeři v sobotu 5. října a na druhý den tříchodový Michelinský oběd,“ láká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy.

Další příležitostí pro náročné gurmány bude v pátek 4. října galavečeře, při které se pravidelně prezentuje „domácí“ tým Spa hotelu Lanterna. Pod vedením šéfkuchaře Josefa Tydlačky připraví menu spojené snoubené s výběrem legendárního šampaňského G.H.Mumm.

Galavečeře při Karlovském Gastrofestivalu

Karlovský gastrofestival je jedním z nejstarších a nejnavštěvovanějších gastrofestivalů v České republice, unikátní tím, že se koná v autentickém prostředí uprostřed přírody. Ochutnávky specialit se odehrávají u místních hotelů, penzionů a hospůdek v 3,5 km dlouhém a prostorném údolí Léskové, mezi nimiž se hosté můžou popovézt vláčky, historickými autobusy a koňskými povozy, nebo se projít po cyklostezce Bečva. Součástí bývá i mezinárodní farmářský trh, populární soutěže o nejlepší valašský frgál a klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery, kuchařské show či frgálová manufaktura, ve které si můžou návštěvníci sami vyzkoušet výrobu frgálů. Zážitkové galavečeře s michelinskými šéfkuchaři ve Spa hotelu Lanterna jsou třešinkou na dortu oblíbené gastro akce.

Na festivalu se za útratu tradičně platí jednotnou měnou - valašským gastrošem. Ten letos přechází z papírové podoby na elektronickou. „Místo bankovek obdrží lidé na směnárnách čip, který si nabijí libovolnou částkou a budou moci platit bezhotovostně. Nevyužité gastroše bude možné vyměnit zpět,“ doplnil Tomáš Blabla.